CV-KETEL INFORMATIE

Bent u van plan om een nieuwe cv-ketel te kopen of om uw huidige cv-ketel te vervangen?
Er zijn verschillende keuzes die u kunt afwegen bij de aanschaf van een cv-ketel.

SOLO CV-KETEL

De solo cv-ketel kan alleen het huis verwarmen. De naam van de ketel "solo" geeft dit al aan, hij kan maar één taak uitvoeren.

Vroeger had bijna iedereen in de keuken een geiser hangen, die de keuken en/of douche voorzag van warm water. Voor de verwarming was dan een solo cv-ketel nodig.

De solo cv-ketel is geoptimaliseerd voor maar een taak en dat is meteen het grootste voordeel van de ketel. Als u de solo cv-ketel combineert met een boiler en deze aan elkaar aansluit bent u toch nog in staat om warm water te produceren. U kiest deze cv-ketel als u al een aparte geiser of boiler hebt of van plan bent deze te kopen.

Meer informatie

COMBIKETEL

Uw partner doet de afwas en u geniet van een lekkere warme douche terwijl het in huis heerlijk warm is, dat kan met een combiketel!

In Nederland zijn combiketels het populairste. Een combiketel beschikt over één systeem dat er voor zorgt dat er warm water uit de kraan stroomt en dat de warmte voor de centrale verwarming regelt. Feitelijk bestaat de combiketel uit een cv-ketel en een boiler in één.

Een combiketel warmt het water op door aardgas te verbranden en voert dan het warme water door koperen buizen direct naar de kraan of verwarming. Alhoewel de aankoop van een combiketel een flinke investering is, is het wel goedkoper dan dat u zowel een cv-ketel als boiler moet aanschaffen.

Meer informatie

SOORT CV-KETEL

CVketelopruiming.nl heeft verschillende HR-ketels in het assortiment. Hoog rendement ketels (afgekort HR-ketels) zijn de meest populaire ketels in Nederland.

Er wordt een dusdanig hoog rendement (100%) behaald, dat dit de beste optie is voor zowel uw portemonnee als het milieu. Met een HR-ketel gaat er namelijk geen warmte verloren en de ketel gebruikt de warmte in de waterdamp om efficiënt te verwarmen.

KOOLMONOXIDE

Koolmonoxide (CO) staat bekend als ‘sluipmoordenaar’. Het gas is niet zichtbaar en je kunt het ook niet ruiken of proeven. Koolmonoxide is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen zoals aardgas, hout en olie.
Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers.

Hoe kan ik CO-vergiftiging voorkomen?

1. Kijk kritisch naar het verbrandingstoestel
2. Ventileer goed
3. Plaats een koolmonoxidemelder

Meer informatie

COMFORT WAARDE (CW-LABEL)

Bij het kiezen van de juiste comfort waarde dient u uw wensen in kaart te brengen. Wilt u ongestoord kunnen genieten van een warme douche en dat iemand anders evengoed warm water kan pakken om de afwas alvast te doen? Of wacht u even totdat het warme water is gepakt en gaat u daarna douchen? Deze factoren zijn bepalend om de CW te kiezen voor uw nieuwe cv-ketel. In onderstaande tabel een overzicht van de bijbehorende comfort waardes.

COMFORT WAARDE LITER PER MINUUT WARM WATER IN KEUKEN EN DOUCHE OF BAD
CW 3 11,5 Niet tegelijk
CW 4 14,3 Zeer beperkt tegelijk
CW 5 16,2 Beperkt tegelijk
CW 6 23,5 Tegelijk

Juiste vermogen

Het vermogen van cv-ketels wordt aangeduid in kiloWatt. Hoeveel vermogen de nieuwe cv-ketel nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de comfort waarde, het verwarmingsgebruik, type woning, de mate van isolatie en de grootte van de woning. Zo verliest een vrijstaand huis meer warmte dan een tussenwoning. Dit geldt ook voor goed geïsoleerde woningen. Heeft u een goed geïsoleerde woning? Dan heeft u minder vermogen nodig.

Formule

Er is een formule beschikbaar, waarmee u ruw kunt berekenen hoeveel vermogen uw nieuwe cv-ketel nodig zou hebben voor het grootste wooncomfort. De formule luidt als volgt: de gewenste temperatuur in huis x de grootte van de woning in m3 x 3,86 = het vermogen van de cv-ketel in kW.
Aan deze formule kunnen geen rechten worden ontleend.

Tip

Bereken het benodigde vermogen per ruimte in uw huis en tel de uitkomsten bij elkaar op. Het is vaak niet nodig om elke ruimte in huis op 20 graden te verwarmen. Een behaaglijke woonkamer is belangrijker dan een slaapkamer op een constante temperatuur van 20 graden verwarmen.


Betekenis labels

SV-label

De afkorting SV staat voor Schonere Verbranding. Cv-ketels met dit label beschikken over een geavanceerde brander, waarbij de NOx-uitstoot zo laag mogelijk is. Hierdoor voldoet de cv-ketel aan het gaskeurlabel Schonere Verbranding.

NZ-label

De zon verwarmt het tapwater bij zonne-energiesystemen. In gevallen waarbij de zon onvoldoende energie levert, dan moet het tapwater naverwarmd worden. De afkorting NZ staat voor Naverwarming Zonneboiler.

De waardering van CVketelopruiming.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3 / 10 gebaseerd op 1016 reviews.